onsdag, februari 04, 2009

Ursprungliga dörrar?


Våran källare grävdes ut nån gång på 70-talet tror jag och är nästan som en jordkällare med gjutet golv..fuktigt, rått och dammigt..det dröser från trossbotten ovanför och det trycker in vatten underifrån..
Hade vi inte haft pannrummet därnere skulle det varit perfekt att förvara potatis och sånt där men nu är det mest en skräpsamlarplats..sånt man inte vet var man ska göra av hamnar där..
Men jag har ett par riktigt pärlor där nere..tyvärr lite misshandlade av folk sm inte begriper bättre...
Där finns två gamla spegeldörrar...en som innerdörr till ytterdörren och en som dörr in till pannrummet..lite kapade för att funka eftersom det är väldigt lågt i tak därnere...

Det här är pannrumsdörren...i ganska dåligt skick men den här ska jag övertala gubben att sätta in uppe i huset nånstans...inte för att jag vet var men den bara måste in!!
Kolla gångjärnen..älskar dem!
Handtaget är nog från nån annan dörr men vackert ändå...
slitet, nött...gammalt..

"Innerytterdörren" är sprucken och ganska illa avkapad..dörrlåset är borta..den hålls stängd med en hasp men jag skulle vilja ha in den också nånstans...man måste ju kunna lägga på och fixa den..Tyvärr är de gamla gångjärnen inte kvar på den här...men likadana har ju funnits där så jag antar att detta är ett par av de ursprungliga dörrarna i huset...alltså från ca 1837...
Och på nåt sätt så måste jag ju ta tillvara dem...de ska då inte få hänga där nere i doldom i all evighet iallafall.


Jag har börjat titta närmre på detaljer i huset nu...jag vill inte "förstöra" när jag grejar..jag vill försöka få till den stil som huset faktiskt hade en gång..
Inget pampigt och påkostat utan det har varit ett ganska enkelt och "grovhugget" hus utan krusiduller...
Tur att jag också är en ganska enkel människa...

Ha det bra..
/Tesa

5 kommentarer:

 1. Men vilka fynd du har nere i källaren. Och gångjärnen... man blir ju sjuk när man ser dom Ja dom måste ju få komma upp och beskådas. Spegeldörrar är ju så fina.
  Ha det bra Ylva

  SvaraRadera
 2. Gamla gångjärn är så otroligt fina. Min dörr ner till källaren är precis en sån som du visar. Men den är inte kapad fastän den är låg. Handtaget är en klinka som en gång nog varit svart, men eftersom de förra ägarna var fullkomligt tokiga i turkos var hela dörren inkl klinka skarpt turkos när jag flyttade hit! O) Färgen är numera borta från dörren, och nu måste jag komma på ett sätt att få bort all färg så jag kan få klinkan härligt svart igen - eller kanske bara obehandlad...
  /Helen

  SvaraRadera
 3. Det gamla är verkligen värt att bevara. Även jag är svag för gamla gångjärn / gittan

  SvaraRadera
 4. Fina detaljer, väl värt att bevara! Det ät ju alltid bättre att renovera lite och varsamt än för mycket, det håller jag med om. Det blir billigare också :-) 60-70 talet var ju sanslöst, då förstörde ju de ju bl.a halva Stockholm. Kram Tyra

  SvaraRadera
 5. Länge sen sist! Men här händer det grejer minsan! Vad roligt att få "hitta" sitt gamla hus så där. Det kommer att bli sååå fint.

  Jag måste brömma dig för dina fina bilder också, du har blivit riktigt proffsig med kameran!

  Jag blev så full i fniss när jag såg bilden på sonen när han skrapar tapeter..hihi. Så härligt entusiastisk han verkar med ena handen i fickan hahahaha...pecis som en tonåring ska vara!!!!

  Kram på dig och ha det så gott tills vi "ses" igen!

  SvaraRadera