måndag, mars 02, 2009

Sow and so../Sått och sånt..

There...now I've done all these "must do" all day..and even done some exercising...
This evening I've been in the basement and hysterically thrown compost in pots and dropped seeds all around me..a whole lot of older seeds of annual flower I've sown..and a few newer too..so one doesn't become to disappointed..

Sådär ja..nu har jag gjort undan måsten hela dan...och till o med motionerat...
Nu ikväll har jag stått i källaren och hysteriskt slängt jord i krukor och dröst frön runt mig....en massa gamla frön till sommarblommor har jag sått..en del nyare också.man får ju inte bli alltför besviken...

I usually don't sow very many annuals...and there I was trying to keep the number of pots with seeds down this year..now I've reached fifty..hmm
It's all this blogging to blame..all these pictures of gorgeous pots ant beautyful beds with annuals..
Annuals are so thankful(?) to grow..they just keep on blooming..
I can't get why I haven't put more effort in growing them before..
Today I think I've sown five different poppies.a couple of them are perennials but they are so unbelievable beautyful..
Jag brukar inte så särskilt mycket sommarblommor..och jag skulle ju hålla nere antalet sådder i år hade jag ju för mig...nu är jag bara uppe i femtio..hmm..
Det är det här bloggandets fel...alla vackra bilder på prunkande krukor och planteringar med sommarblommor..
Men sommarblommor är ju så tacksamma...de bara blommar o blommar...
Fattar inte varför jag inte satsat mer på såna förut...
Jag har sått fem sorters vallmo idag tror jag...ett par är perenna men de är ju så otroligt vackra...

'Black paeony'


I don't like marigold very much..I have some kind of aversion toward them..I don't know why..
But a few years ago I received some seeds to marigold 'Linné' and then I just had to grow them because of the name..and since then I've have harvested seeds so I sow them every year..
I actually think it's rather good looking..

Jag är inte särskilt förtjust i tagetes..har nån sorts aversion mot dem av nån anledning...
Men för några år sedan fick jag frön till den här som heter 'Linné' och då var jag ju tvungen att odla den bara för namnets skull...och så har jag skördat frön ända sen dess så nu har jag den varje år...
Och jag tycker faktiskt den är riktigt fin..

'Linné'


So...today I've sown, sunflower, ipomea, painted daisy, clarkia and a few others that I've already forgotten..hehe..memory is good..but short..
Så har jag sått solrosor, månvindor, purpurvindor, ringkragar, atlasblommor och lite mer som jag inte kommer ihåg längre..hehe..minnet är bra men kort..

This year the greenhaouse is in place already so I've been counting on being able to put most of it out there within a month or so..or else I'll drown in plants since I don't have a spareroom this year..the youngest son lives there since we're renovating his..and that advances sloooowly..
I år har jag ju växthuset på plats så jag har räknat med att kunna sätta ut det mesta där om nån månad med frostvakt...annars kommer jag att drunkna i sådder för i år har jag ju inget "extrarum" över eftersom minsteman bor där under tiden vi renoverar hans...och det går låååångsamt..

This is how it looked last year when it just gotten in to place..since then there has been some additions..a shelf to keep all you need in and a larger table..
It's supposed to work too..isn't it...

Så här såg det ut i fjol när det nyss kommit på plats...sen har det ju tillkommit lite bråte i va' klart..hylla med allt man behöver och ett större bord...
Det ska ju funka också...

But at least I've cleaned out a bit so it's ready to get started out there..
Now we're just waiting for SPRING!!
It' been snowing heavily here today..about 15 cm of snow came down but it's thaw out so it's shrinking rather fast..
Men jag har iallafall rensat ut lite och städat undan det värsta så det är klart att sätta igång därute...
Så nu väntar jag bara på VÅÅREN!!
Det har kräksnöat här idag...15 cm kom det säkert men det är plusgrader ute så den sjunker ihop snabbt..

Ha det gôtt..
/Tesa3 kommentarer:

 1. Vi börjar med det tråkiga........usch, så mycket snö. Ja,det höll på här också, men idag smälter det.
  Mycket har du sått, håller med dig om tagetes. Tror jag blev "allergisk" mot tagetes under min barndom. För alla blomland hos mamma och pappa kantades med tagetes. Men din var fin och jag har sett någon i vitt som jag skulle kunna tänka mig.
  Vallmo, kan man ju aldrig ha för många om du frågar mig. Har ju köpt en massa nya sorter i år, men de direktsår jag. /Anette

  SvaraRadera
 2. Läcker Vallmo! Jag får så Vallmo nästa år, så har jag något att se fram emot då =) Skönt att du kommit igång med sådderna och ikapp med "resten". Snö, usch och fy, det vill vi verkligen inte ha mer! Tagetes verkar de flesta ha någon slags motvilja till =§ Jag har alltid avskytt dem som pesten och maken har envisats med att så en jädra massa vartenda år. Bara doften av dem - HU! Men som sagt man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. För en del år sen insåg jag att de passade perfekt i den lilla jordremsa som går längs med garageinfarten. Ca 100 tagetes, och man har en blommande häck under den andra häcken. Och så slipper man rensa ogräs där hela sommaren. I år tänker jag dock försöka plantera Nävor och Alunrötter där istället och plötsligt så var Tagetensens tid förbi =)

  SvaraRadera
 3. Den vallmon har jag också nånstans i gömmorna. Och tagetesen håller jag med om - bara lukten av den är ju jätteäcklig! Sen tycker jag inte om gula blommor heller, för att inte tala om att den är favoritgodis för sniglarna och de vill jag ju inte precis locka hit i onödan. Så några tagetes kommer nog aldrig in i min trädgård.....

  SvaraRadera